نشریۀ  اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

چهارشنبه,2010/10/06

 

 

هشدار درباره طرح خطرناک دولت برای تولید بنزین

 

خودکفایی به بهای سرطان‌زایی

 

 

در واقع ارزش صادرات محصولات پتروشیمی بنا بر آمار منتشره از سوی دولت در سال اول دولت نهم ۵/۱۵ میلیون تن به ارزش ۵/۱۰ میلیارد دلار بوده است.حذف این رقم عمده که نیمی از صادرات غیر نفتی کشور را بنا بر ادعای دولت به خود اختصاص داده از سبد محصولات صادراتی کشور هزینه‌های گزافی را بر اقتصاد ملی تحمیل می کند؛ هم از بابت منفی‌تر شدن تراز تجاری کشور و تحمیل تورم ناشی از این تغییر اعجاب آور به اقتصاد وارداتی کشور وهم از دست دادن بازارهای هدف در امر صادرات محصولات پتروشیمی که آثار مخربی برای کشور به همراه دارد.

 

وزیر نفت از توقف واردات بنزین و حتی صادرات بنزین سخن میگوید. به گفته میرکاظمی ایران در تولید بنزین خودکفا شده است. این در حالی که ایشان در تیرماه ۸۹ سخن از خودکفایی بنزین در سال ۹۲ وبا راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس سخن میگفت.

 

در کنار این سخن مدیر عامل پتروشیمی از توقف صادرات مواد پتروشیمی صحبت میکند، چرا که مجتمع های پتروشیمی کشور در اختیار تولید بنزین هستند و امکان تولید مواد پتروشیمی ندارند. این مساله باعث آن شده در صنایع پلاستیک سازی و رنگ سازی کشور بحران پدید بیاید.

 

از سوی دیگر برخی بررسی های کارشنسان نشان میدهد که بنزین تولیدی در مجتمع های پتروشیمی خطر سرطان زایی برای مردم دارد ،چرا که درصد آروماتیک این نوع بنزین بیش از ۵درصد است .

 

این طرح یعنی تولید بنزین از مواد پتروشیمی در دولت اصلاحات مورد برسی قرار گرفت ورد شد. بیژن زنگنه هم در بحبوحه انتخابات وقتی برای اولین بار این سخن به میان آمد واکنش نشان داد و این طرح را هم غیر اقتصادی خواند و هم خطرناک. رییس کمیسیون انرژی هم در این خصوص هشدار داده است. در میان تبلیغات وسیع این روزهای دولتی ها مبنی بر خودکفایی در بنزین وتوقف واردات سایت جرس خبر داد که به صورت محرمانه دولت در پی وارد کردن بنزین است.

 

ادامه دادن این روند غیرممکن است

 

به گزارش ایلنا، کاتوزیان رییس کمیسون انرژی چندی پیش در مورد موضوع خودکفایی بنزین با یادآوری اینکه محدودیت‌های خارجی اثر خود را در خرید بنزین می‌گذارد، ادامه داد: قبلا در کمیسیون انرژی در مورد بهینه‌سازی پالایشگاه‌های موجود و ضرورت سرعت دادن به ساخت آنها مانند پالایشگاه ستاره خلیج فارس گفته بودیم، البته اقدام به خودکفایی قابل تقدیر است، اما امکان ادامه ندارد بلکه دولت و وزارت نفت باید پالایشگاه‌ها را برای تولید بنزین بهینه‌سازی کنند نه اینکه پتروشیمی‌ها را به مرکز تولید بنزین تبدیل کنیم.

 

وی گفت: رقم هزینه تمام شده برای هر لیتر بنزین از رقم بنزین فوب خلیج فارس که در بنادر جنوب تخلیه شود خیلی بیشتر است و از طرف دیگر در نتیجه خودکفایی بخش‌هایی که از پتروشیمی که مورد استفاده قرار می‌گیرد دچار مشکل تعمیر و نگهداری و فرسودگی می‌شود و با کمبود منابع روبرو می‌شوند زیرا این مراکز خودشان از قبل تعهدی نسبت به تولید برخی محصولات دارند که باید در مقابل آنها پاسخگو باشند.

 

کاتوزیان تاکید کرد: البته بخشی از مشکل بنزین به خاطر فشارهای جهانی است اما گاهی اوقات خودمان هم این فشارها را بیشتر می‌کنیم و امیدواریم دولت اتکای اصلی خود را برای تولید بنزین روی پتروشیمی‌ها قرار ندهد.

 

کاتوزیان ادامه داد: خودکفایی در بنزین در بلندمدت به ضرر ماست ولی در کوتاه‌مدت ممکن است مفید باشد ولی برای یک دوره زمانی مشخص اجتناب‌ناپذیر است.

 

پس از اظهار نظر کاتوزیان نماینده تهران و رئیس کمیسیون انرژی و نفت مجلس در خصوص بعضی ادعاهای مطرح شده در مورد تولید بنزین تا حد صادرات!وزارت نفت جوابیه ای داد در حالیکه به بخش اظهارنظرهای فنی در سخنان وی هیچ اشاره ای نشده بودو به گونه ای با سکوت در این مورد برخورد شد

 

همچنین عسگر جلالیان،نماینده دیر، کنگان و جم در مجلس گفت :«تولید بنزین در پتروشیمی ها اقتصادی نیست.آنچه که وزارت نفت شروع کرده است، نه از نظر اقتصادی قابل توجیه است، نه ایمنی HSe . کمیسیون معتقد است باید زودتر جلوی آن گرفته شود و اصلاً صلاح نیست. باید فکر جدی کرد چون بحث صادرات پتروشیمی دچار مشکل خواهد شد و وزارت نفت باید ساخت پالایشگاه را سرعت بخشد و پالایشگاه‌های مخصوص تولید بنزین تأسیس کند

 

ده میلیارد دلار ضرر به کشور برای خودکفایی تبلیغاتی

 

در تحولی دیگر؛ مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی کشور در گفتگو با خبرگزاری فارس اعلام کرده است که «باید عرض کنم که در پتروشیمی آنگونه برنامه‌ریزی کردیم که مازاد بر مصرف صنایع تبدیلی و یا پایین دستی داخلی را به تولید بنزین تخصیص دادیم، یعنی مصرف کنندگان داخلی کشورها و آنهایی که نیازشان وابسته به مجتمع تولید کننده بنزین است نیاز آنها تأمین شود. بنابراین تولیدات مازاد ما و آن مقداری که به صادرات اختصاص داشت به تولید بنزین تخصیص دادیم

 

در واقع ارزش صادرات محصولات پتروشیمی بنا بر آمار منتشره از سوی دولت در سال اول دولت نهم ۵/۱۵ میلیون تن به ارزش ۵/۱۰ میلیارد دلار بوده است.

 

حذف این رقم عمده که نیمی از صادرات غیر نفتی کشور را بنا بر ادعای دولت به خود اختصاص داده از سبد محصولات صادراتی کشور هزینه‌های گزافی را بر اقتصاد ملی تحمیل می کند؛ هم از بابت منفی‌تر شدن تراز تجاری کشور و تحمیل تورم ناشی از این تغییر اعجاب آور به اقتصاد وارداتی کشور وهم از دست دادن بازارهای هدف در امر صادرات محصولات پتروشیمی که آثار مخربی برای کشور به همراه دارد

 

درهمین خصوص یک کارشناس نفتی معتقد است:«از لحاظ کلی همه کارخانجات و واحدهای تولیدی صنایع نفت و انرژی بر اساس فرضیه های طراحی ساخته می شوند یا به زبان ساده تر بر اساس جریان مشخصی از ورودیهای از پیش تعیین شده در دامنه کاملاً مشخص و محدودی,به محصول یا گروهی از محصولات با مشخصات کاملاً قابل پیشبینی تبدیل می شوند. از یک کارخانه تولید محصول الف در این صنایع به هیچ وجه نمی توان انتظار داشت که بتواند محصولاتی بسیار متفاوت از نوع ب یا جیم را نیز تولید کند و اگر هم با تغییراتی نه چندان بنیادین موفق به این کار شود باز هم نمی توان انتظار داشت همه مفدمات یا موخره مورد نیاز آن محصول نیز فراهم آید. در واقع بحثی به عنوان انعطاف در تولیدات در صنایع بزرگ و گرانقیمت نفت و گاز و پتروشیمی آن چنان معنایی ندارد و اگر شنیده اید که کارخانه ای از محصول الف به محصول ب سوییچ کرده است باید ناخودآگاه قبول کنید که این محصوب ب یا آن محصول ب مالوف نیست یا برای رفتن به این سمت چند سالی مطالعه و هزینه های گزاف تغییرات زیرساختی پیش بینی شده است

 

وی در ادامه ابراز میکند:«در مورد تولید بنزین یا بهتر بگویم بخشی از محصول بنزین نهایی در مجتمع های پتروشیمی و واحدهای آروماتیک, چنین پیشنهادی سالها قبل از این تحریم فعلی مورد مطالعه دقیق کمیته های تخصصی شرکت ملٌی پالایش و پخش قرار گرفت ولی به دلایل فنی و زیرساختی و ازدیاد غیر قابل حذف درصد ماده آروماتیکی بنزن در فرایندهای واحدهای آروماتیک پتروشیمی و به تبع آن در واحدهای پالایشگاهی در زمان امتزاج با توجه به عدم سرمایه گذاری برای ساخت تجهیزاتی که بتوانند بنزن را در محصول نهایی به دامنه مشخصات استاندارد سوخت برسانند,در سکوت و عدم تحقق باقی ماند بنزن بخش آروماتیکی از محصول بنزین نهایی است که با توجه به مشخصات این فرآورده در داخل کشور کمتر از ۵% تنظیم می شودمشخصات روز آن در جهان برای کمتر از یک درصد پیش بینی شده است..تاثیر به سزای تنفس بنزن به عنوان عاملی سرطانزا و موثر در رشد آمار سرطانهای خونی نیاز به تاییدیه وزارت بهداشت و وزیر آن رسیده است و با یک جست وجوی ساده اینترنتی یافت میشود.و امٌا خبر نگران کننده افزایش این ماده در محصول جدید بنزین تولیدی کشور با استفاده از از مقادیر تامین شده توسط واحدهای پتروشیمی به بیشتر از ۵% و در صورت تحقق حجمی که این روزهاشعار تولید آن داده می شود به حدود ۱۰% خواهد بود!.»

 

ودر پایان:«روشن کردن اتوموبیل با این محصول در محیطهای دربسته و در لحظات اولیه کار موتور که میزان بنزین سوخته نشده بیشتر از اگزوز متصاعد می شود, مانند آن است که هرکدام از ما در حال به خطر انداختن جان خود,خانواده و همسایگانمان هستیم

 

منبع: کلمه