نشریۀ  اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏يکشنبه‏، 2010‏/10‏/31

 

 

«تابناک»

 

آقایان وزارت خارجه! برای حفظ شأن و حقوق اتباع ایرانی چه کردید؟

 

 

این پرسش ها از این بابت است که نوع برخورد با اتباع ایرانی در بیشتر کشورهای دنیا شایسته آنها نیست. نمونه ساده آن همین کشورهای حاشیه خلیج فارس است که چه در خصوص صدور روادید و چه در خصوص طی تشریفات ورود به این کشورها، بدترین و غیرمحترمانه ترین برخوردها را با اتباع ایرانی انجام می دهند و به نظر می رسد جدای از عوامل سیاسی که سبب چنین برخوردهایی می شود، سکوت نامفهوم وزارت خارجه است که...

 

سرویس سیاست خارجی ـ در عرف بین الملل یکی از موضوعاتی که نشان دهنده ارزش و اعتبار بین المللی کشورها و به تبع آن اتباع آن کشور است، نحوه دفاع دولت ها از حقوق و شان اتباعشان در برابر دیگر کشورهاست. با تاکید بر این موضوع اکنون پرسش این است که، عملکرد و رفتارهای وزارت خارجه ما تا چه حد در این راستا قابل دفاع است؟

 

به گزارش «تابناک»، در آغاز این هفته خبری از سوی این پایگاه خبری مبنی بر تهاجم نیروهای گارد ساحلی قطر به دو قایق ماهیگیری کشورمان و همچنین مجروحیت سه تن از ایشان و در نهایت ربوده شدن هر شش سرنشین این قایق ها توسط نیروهای قطری منتشر و تاکید شد که تاکنون نه مقامات قطری و نه کشورمان در رد یا تایید این موضوع موضعی نگرفته اند. اما متاسفانه گویی وزارت خارجه اصولا چنین حادثه ای را حتی آنقدر حائز اهمیت نمی داند که از وقوع آن خبر داده و طبق رویه های پیشین به محکومیت این اقدام و توصیه های برادرانه به ربایندگان ـ قطری ـ بپردازد!!

 

در حالی که ما انتظار داشتیم آقای سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در کنفرانس هفتگی خود، نسبت به این موضوع واکنشی سلبی یا ایجابی نشان دهد، اما گویی این بخش از تحلیل ما از سر غفلت بوده و وزارت خارجه امورات مهمتری از حفظ حیثیت، شان و جان ایرانیان را در دستور کار خود دارد و آقای سخنگو وقتی برای پرداختن به چنین موضوعات پیش پا افتاده ای ندارد.

 

بر پایه این گزارش، با انتشار این خبر از سوی «تابناک» ـ آن هم چند هفته پس از وقوع ـ سخنان نمایندگان استان بوشهر در مجلس شورای اسلامی ابعاد دیگری از این حادثه و حوادث مشابله آن را آشکار ساخت. سه نماینده از چهار نماینده استان بوشهر در مجلس شورای اسلامی در قالب پرسش از وزیر امور خارجه و تذکر شفاهی نسبت به اقدامات قطر و برخی دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس واکنش نشان دادند.

 

در این میان سخنان «سید محمد مهدی پورفاطمی»، نماينده دشتي و تنگستان در مجلس شوراي اسلامي تکان دهنده تر بود، وی گفت: « کشور قطر به آب هاي بوشهر تجاوز مي کند و ماهيگيران بوشهر را تحت شکنجه قرار مي دهد از مسئولان مي خواهيم با انجام پيگيري لازم مانع ادامه اين روند شوند... سال‌هاست که عده اي از هموطنان ما در زندان‌هاي قطر به سر مي‌برند و با اينکه بيگناهي اين افراد به مسئولان قطر ابلاغ شده است اما وزارت خارجه در پيگيري وضعيت اين افراد کوتاهي مي‌کند...»

 

تایید برخوردهای مداوم قطری ها از سوی نمایندگان استان مرزی بوشهر، نشان از آن دارد که این واقعه بارها تکرار شده است اما متاسفانه سکوت نامفهوم وزارت خارجه در برابر چنین تعدی هایی سبب شده تا قطری ها آنقدر گستاخ شوند که اقدام به گشودن آتش برروی ماهیگران بی دفاع ایرانی کنند.

 

اما باید گفت این نخستین باری نیست که وزارت خارجه در دفاع از حقوق و شان اتباع ایرانی کاهلی می کند. با نگاهی به نوع برخورد کشورهای صاحب قدرت و همچنین دارای موقعیت منطقه ای و بین المللی می توان در یافت که ما تا چه اندازه در این زمینه به اتباع کشورمان ظلم می کنیم.

 

بارها شاهد آن بوده ایم که دستگیر کردن یک تبعه آمریکایی، اروپای غربی، ژاپنی و حتی کشورهای عربی به جنجالی بین المللی تبدیل شده و کشورهای یادشده از هیچ کوششی برای دفاع از حقوق شهروندانشان یا پیگیری وضعیت آنها کوتاهی نکرده اند. برای نمونه جدیدترین این اقدامات را می توان در موضوع سه تبعه آمریکایی دستگیر شده در مرزهای کشورمان دید، نحوه و فرایند آزاد کردن و انتقال یکی از این سه تن یعنی خانم «سارا شورد»، نشان می دهد که آنها تا چه اندازه برای اتباعشان احترام قائلند، اما متاسفانه وزارت خارجه ما نه تنها چنین پیگیری هایی را در دستور کار خود قرار نمی دهد بلکه با اتخاد تاکتیک سکوت و در برخی موارد پاک کردن صورت مسئله به راحتی از کنار چنین موضوعاتی می گذرد، موضوعاتی که تکرار آن در طول سالیان گذشته سبب شده است برخورد با اتباع ایرانی برای دیگر کشورها حداقل هزینه ها را در بر داشته باشد و به همین دلیل شاهد افزایش روز افزون بی حرمتی به اتباع ایران در مبادی ورودی کشورهای دیگر باشیم.

 

این گزارش می افزاید، هرچند بازخوانی پاسخ وزارت خارجه به چنین خبرهایی نشان از آن دارد که این وزارتخانه همواره مدعی است که چنین موضوعاتی را بدون جنجال و در سکوت و با روش های دیپلماتیک دنبال می کند. البته طبیعی است که وزارت امور خارجه باید با روش های دیپلماتیک و بدور از جنجال ماموریت هایش را انجام دهد اما پرسش این است که، نخست، این پیگیری ها با چنین روشی تا حصول نتیجه چقدر زمان می برد؟ آیا آزادی و یا اطلاع از وضعیت 6 ماهیگیر ایرانی ربوده شده بیش از یکماه زمان نیاز دارد؟ مگر وزارت خارجه فراموش کرده است که چند ماه پیش کویتی ها برای بازداشت سه ماهیگیر کویتی توسط ایران، وعاون وزیر خارجه خود را عازم تهران کردند و با فشار رسانه ای در کمتر از یک هفته آنها را آزاد کردند؟ اکنون این استراتژی چراغ خاموش وزارت فخیمه خارجه کشور ما معمولا تا کی کارایی خواهد داشت و اینکه گام بعدی چه خواهد بود؟

 

دوم اینکه، با نگاهی به نوع برخورد دیگر کشورها با ناپدید شدن اتباعشان، متوجه می شویم که امروزه حتی کم توان ترین کشورها نیز با انتشار بیانیه یا از زبان مقامات وزارت خارجه خود ضمن اعلام دلیل ناپدید شدن اتباعشان در صورتی که پای کشور دیگری در میان باشد از آن کشور در اینباره توضیح می خواهند، اکنون باید گفت که آیا تمام دنیا در اتخاذ رویه برخورد با چنین رویدادهایی اشتباه می کنند و تنها وزارت خارجه ما بر طبق اصول عمل می کند؟

 

سوم اینکه، آیا وزارت امورخارجه می تواند توضیح دهد تا کنون برای دهها ایرانی بیگناه بازداشت یا زندانی شده در دیگر کشورها به ویژه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همانند قطر، امارات عربی، کویت، عربستان سعودی چه اقداماتی انجام داده است؟ آیا هنوز این اعتقاد وجود دارد که باید بی سرو صدا چنین موضوعاتی را پیگیری کرد و اگر هم نتیجه ای حاصل نشد به چنین سکوتی تداوم بخشید؟

 

این پرسش ها و دهها پرسش دیگر از این بابت است که نوع برخورد با اتباع ایرانی در بیشتر کشورهای دنیا شایسته آنها نیست. نمونه ساده آن همین کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است که چه در خصوص صدور روادید و چه در خصوص طی تشریفات ورود به این کشورها، بدترین و غیرمحترمانه ترین برخوردها را با اتباع ایرانی انجام می دهند. و به نظر می رسد جدای از عوامل سیاسی که سبب چنین برخوردهایی می شود، سکوت های نامفهوم و نامعلوم وزارت خارجه در پی برخورد یا هتک حرمت به اتباع ایرانی است که سبب شده اتباع ایرانی تا بدین اندازه مورد بی مهری و بی احترامی قرار گیرند.

 

با همه این اوصاف باز هم می پرسیم که آقای سخنگو این 6 ماهیگیر ربوده شده توسط قطری ها نه از حیث موقعیت بلکه از حیث ماهیت و شان به عنوان یک تبعه ایرانی اهمیتشان از ربوده شدن دیپلمات ها و یا متخصصین ایرانی کم تر نیست و ما هنوز در آرزوی اعلام موضعی درخصوص آخرین وضعیت این عزیزان هستیم. 

 

نظرات بینندگان

·             حرمت ايراني ها زماني شكسته شد كه در مكه به زائران ايراني اعم از زن مرد برخورد كردند. 

·               ترا به خدا فكري هم به حال ايرانيان عازم باكو بكنير 6 نفر ماهي گير در مقابل مشكلات ايرانيان عازم باكو از اهميت بالايي برخوردار مي باشد ولي آزار و اديت هموطنان در مقابل رشوه يا بي احترامي پليس با تشكيل پرونده اكثرا با اتهام مواد مخدر روانه زندان ميشوند در حالي كه ايران 10 ماه پيش لغو رواديد يكطرفه كرده و طرف آذري هر روز بر سختگيري در صدور رواديد تاگيد مينمايد.

·               دوستانه وزارت خارجه؟من از بیگانگان هرگز ننالم که با من هرچه کرد ان اشنا کرد

لطفا سری به فرودگاه ایران بزنید ببنید برخورد ماموران فرودگاه از امنیتی تا گمرکی با مسافران ورودی و خروجی چگونه است بعد از برخورد خارجیها گله کنید و در کشور خودمان اینگونه رفتار میشود چه توقعی از دیگران داریم 

 

·             هیچ کاری نکردند....هر روز توهینهای جدید به ایرانیان خارج از کشور در حال افزایش است 

·             به اولیا وانبیا قسم بعضی اقات از برخورد توهین امیز ماموران کشورهای حوزه خلیج فارس فقط به دلیل اینکه پاسپورت ایرانی دارم عصبی وناراحت میشوم که ارزوی مرگ مینمایم خدایا مارا به عزتی که مستحق ان هستیم برسان

·              واقعاا با آدم کاری می کنند که بعضی وقتها آدم روش نمیشه بگه ایرانیم.

به عنوان مثال ما فقط چند تا کشور بودیم که در اداره پلیس ایتالیا ازمون 2 بار انگشت نگاری کردن!

نمیخواد برین اونور آب، همینجا سفارت خونه هاشون رو ببینید که چجوری تو حاک خودمون بهمون بی احترامی می کنند. اینا که تقصیر ما نیست. تقصیر همین آقایون.

·             جزاكم الله خيرا.انتظار است تا رسيدن به نتيجه كه همانا آزادي عزتمند عزيزان ايراني از اسارت اين نامردان است موضوع را پيگيري نماييد.درود بر شما  اعتراض

·             حیف نیست وقت باارزش خود رابرای چنین اخبار کم اهمیتی سپری کنید دنبال تخریب بی بی سی باشید که از اوجب واجبات است.

·               مردم ایران در داخل کشور چه احترامی دارند که در خارج داشته باشند شما ببینید یک نگهبان اداره با مردم چگونه رفتار میکند تا ردههای بالاتر  ناشناس

·             اینجانب استاد دانشگاه هستم که بخاطر ایرانی بودنم بی جهت 5 ساعت در فرودگاه ورشو حبس بودم و پس از تفتیش بدنی و جستجوی چمدان اینجانب را آزاد کردند علت آن را نفی هلوکاست توسط رییس جمهور عنوان کردند

·              سفیر ما در سوریه اعلام كرده است ایران 5 میلیارد دلار در حال سرمایه گذاری و هزینه كردن در سوریه است. جوانان كشور بیکارند اما سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال در جای دیگری انجام می شود. گزارش های نگران كننده ای از بیكاری دو رقمی در كشور به مجلس می رسد.

·              همه جا برخوردها بده؟ لابد اشکال از اونا نیست. از خودمون که ...