نشریۀ  اینترنتی نهضت مقاومت ملی ایران

N A M I R

‏شنبه‏، 2010‏/11‏/06

 

 

سازمان ملل:

 

نرخ بیکاری در ایران ۳۳ درصد است

 

 

ایلنا: گزارش شاخص توسعه انسانی ۲۰١۰ سازمان ملل متحد نشان می‌دهد كه نرخ بیكاری در ایران بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ در بیشترین حالت ۳۳ درصد گزارش شده است.

 

شاخص توسعه انسانی یكی از شاخص های رشد و پیشرفت كشورها محسوب می شود كه هرساله از سوی سازمان ملل متحد منتشر می شود.شاخص توسعه انسانی نام جدولی است تناسبی که در آن کشورهای جهان براساس فاکتورهایی از جمله درآمد سرانه واقعی، نرخ باسوادی، آموزش، بهداشت، تغذیه و نیز امید به زندگی (در بدو تولد) مورد مقایسه قرار می‌گیرند.این شاخص از سال ١۹۹١ میلادی توسط برنامه توسعه سازمان ملل متحد به مرحله اجرا گذاشته شد و از آن پس هر ساله فهرستی از کشورهای جهان را به ترتیب بالاترین تا پائین‌ترین رتبه‌ها را در مقایسه با نمودارها و کشورهای دیگر منتشر می‌کند.کشورهایی که در رده‌های بالای شاخص توسعه انسانی قرار دارند، کشورهای توسعه یافته و کشورهایی که در رده‌های پائین شاخص توسعه انسانی قرار دارند، کشورهای توسعه نیافته و عقب افتاده‌تری از نظر پیشرفتهای جهانی هستند.

 

سازمان ملل متحد در مقدمه این گزارش اعلام كرده كه نیروی انسانی بزرگترین ثروت یك ملت محسوب می شود. امروزه این موضوع پذیرفته شده ای است كه موفقیت یك كشور صرفا در سایه درآمد امكان پذیر نیست، اگرچه بدون منابع هیچ گونه پیشرفتی هم امكان پذیر نیست. در گزارش ۲۰١۰ كشورهای بسیاری وجود دارند كه با وجود شرایط نامطلوب درآمدی كیفیت زندگی مردم بهبود یافته است. این درحالی است كه برخی كشورهای هم با وجود عملكرد قوی اقتصادی عملا نتوانسته اند پیشرفتی در شاخص هایی مثل امید به زندگی، تحصیل و بالابردن استانداردهای زندگی كسب كنند.

 

این گزارش می افزاید؛ برخی از کشورها در حال برداشتن گام های بلندی برای توسعه انسانی بوده اند.گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد درخصوص شاخص توسعه انسانی (HDI )كه شاخصی تركیبی از پوشش ثروت،سلامت و آموزش و پرورش است،نشان می دهد كه كشورهای آسیایی از جمله چین و هند با رشد سریع در تولید ناخالص داخلی خود پیشرفت های چشمگیری داشته اند.به طوری كه چین با ۲۳ درصد وهند با ۳۰ درصد رشد نسبت به سال قبل رشد سریعتری را نسبت به گزارش قبلی سازمان ملل داشته اند.

 

وضعیت ایران

 

به گزارش ایلنا، در میان ١۶۹ كشور مورد بررسی سازمان ملل متحد ایران به لحاظ شاخص توسعه انسانی در رتبه ۷۰ و بعد از كشورهای مثل بوسنی و هرزگوین،قزاقستان ،آذربایجان و عربستان قرار گرفته است.هرچند كه در این گزارش تركیه در رتبه ۸۳ قرار گرفته اما برخی كشورهای توسعه یافته رشد سریعتری را نسبت به ایران به ثبت رسانده اند.

 

در گزارش توسعه انسانی ۲۰١۰ سازمان ملل متحد رتبه كسب شده برای شاخص توسعه انسانی ایران ۰.۷۰۲ از یک اعلام شده است.كه این عدد برای كشورهای اول جدول ۰.۹۳۸ است.

این گزارش می افزاید؛ میانگین رشد سالانه ایران در شاخص توسعه انسانی بین سالهای ۲۰۰ تا ۲۰١۰ به میزان ١.۲۷ درصد بوده است.

 

نروژ ، استرالیا، آمریکا، ایرلند، لیختن اشتاین، هلند، کانادا، سوئد ، آلمان و ژاپن از لحاظ شاخص توسعه انسانی در سال ۲۰١۰ به ترتیب رتبه های اول تا دهم را کسب کردند.زیمبابوه نیز از این لحاظ در انتهای این رتبه بندی قرار گرفته است.امارات متحده عربی در جایگاه سی و دوم این لیست قراردارد .زیمباوه وكنگو در قعر این جدول قرار گرفته اند.

 

بیكاری

 

براساس این گزارش، دربررسی تعداد استخدام به جمعیت فعال درگروه سنی ١۵ تا ۶۴ سال كه در سال ١۹۹١ به میزان ۴۵.۹درصد شاغل بوده اند در سال ۲۰۰۸ تنها سه درصد رشد كرده است.از كل جمعیت مشغول به كار در ایران ۵۶.۸ درصد از استخدام رسمی شده اند كه در این میان زنان نسبت به مردان كمتر استخدام رسمی شده اند به طوری كه این نسبت ۷۲ به ١۰۰ گزارش شده است.این شاخص نشان می دهد كه میزان ورودی به بازار كار در این سالها نسبت با اشتغال ایجاد شده هماهنگ نبوده است.همچنین۴۲.۷درصد از این استخدام های انجام گرفته بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ اشتغال آسیب پذیر تعریف شده است.افرادی كه دارای وضعیت شغلی با ثباتی نبودند جمعیت ۴۲.۷درصدی را تشكیل می دهند.

 

این گزارش می افزاید ١.۹ درصد از نیروی شاغل به كار در ایران با درآمدی كمتر از ١.۲۵ دلار در روز زندگی می كنند.

 

نرخ بیكاری اعلام شده در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد در پایین ترین سطح بین سالهای مورد بررسی (۲۰۰۰-۲۰۰۸) حداقل ۸.۳ درصد وحداكثر ۳۳.۲درصد گزارش شده است.گزارش توسعه انسانی سازمان ملل برای گروه كودكان كار در ایران گزارش نشده است.

 

فناوری های اطلاعات و ارتباطات

 

شاخص مورد بررسی دیگر در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات است كه براین مبنا میزان دسترسی به خطوط تلفن همراه و ثابت در ایران بین سالهای (۲۰۰۰-۲۰۰۸) ۵۳۲ درصد رشد كرده و جمعیت تحت پوشش تلفن همراه در ایران ۹۵ درصد رسیده است.میزان دسترسی به اینترنت در سال ۲۰۰۸ به میزان ۳۲ درصد از كل جمعیت كشور گزارش شده و پنهای باند در این سال ۰.۴ درصد اعلام شده است.

نابرابری درآمدی

 

در گزارش شاخص توسعه انسانی،ضریب جینی مورد محاسبه كه اصطلاحا شاخص برابری نامیده می شود،ضریب جینی ایران ۳۸.۳ درصد گزارش شده است.نروژ با ضریب جینی ۲۵.۸، ایسلند ۳۴، هلند ۳۰.۹ و سوئد با ضریب جینی ۲۵ كمترین نابرابری درآمدی را در توزع عادلانه ثروت در سال ۲۰١۰ داشته اند.ضریب جینی درتركیه ۴١.۲ درصد گزارش شده است.

 

رضایتمندی از زندگی

 

سازمان ملل رتبه ایران از نظر سطح رضایت‌مندی شهروندان در جهان را ۸۴ اعلام و رضایت مردم ایران از شغل خود ۷١ درصد، سلامت فردی ۸۲ درصد و سطح زندگی را ۵۵ درصد برآوردكرده است.این گزارش كه بر پایه آمار سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ تهیه شده رتبه ایران از نظر شاخص رضایت از زندگی ۵.۶درصد اعلام شده كه این موضوع نشان می دهد هرچه شاخص ارقامی بیشتر باشد رضایت از زندگی بیشتر است.در شاخص تجارب منفی رتبه ایران ۳۲ گزارش می شود.